Početna Bela Vida 2012 Novosti OTKRIVAMO: Ko je voditeljica Bela Vida Galerije?

Ambiciozna i energična, svestrana i šarmantna – Amra Jeleč-Hadžiosmanović je voditeljica Bela Vida Galerije i u samom vrhu tima Bela Vida kompanije.



Sa 28 godina uspjela je da uradi mnogo toga, a sada se nalazi pred novim izazovom - inovativnim i drugačijim projektom u kojem može pokazati sve svoje umijeće i dugogodišnja ulaganja u obrazovanje i usavršavanje.

 


Njeno zalaganje i kreativnost koju posjeduje, dolaze do izražaja sa svakim novim poslovnim danom, a 9. februara cijeli tim na čelu sa Amrom, predstavit će projekat u koji svim snagama vjeruju.


1. Diplomirali ste na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za enterijer i dizajn. Da li su dizajniranje i enterijeri Vaša prava ljubav u poslovnom smislu ili postoji još neka sfera u kojoj se pronalazite?

Prije svega zahvaljujem na prilici da se predstavim i sve pohvale za ono što radite na portalu Enterijer.ba, jedan je od rijetkih na našim prostorima koji svim ljubiteljima enterijera i dizajna daje tako puno informacija, noviteta i zanimljivosti iz ove oblasti.

Ustvari, moja profesija je arhitektura, projektovanje generalno, ali dio u kojem se osjećam ˝udobno˝ jesu enterijeri i njihov dizajn, kao i sve faze koje oni obuhvataju - samu ideju, nacrte, materijale, izradu, rad sa ljudima i naravno krajnji ˝proizvod˝.



2. Zašto ste odabrali Bela Vidu kao kompaniju u kojoj želite da se poslovno i kreativno ostvarujete?

Vrlo zanimljiv i nov koncept, kao i široka paleta mogućnosti kroz koje se može izraziti jedan mladi arhitekta, osnovni su razlozi za našu saradnju. Pored toga je i divan odnos sa kolegama i prijatno radno okruženje.


3. Koliko ste zadovoljni saradnjom i dosadašnjim ostvarenjima unutar Bela Vida tima?

S obzirom na to da smo još na početku, mogu reći da sam prilično zadovoljna, prvo odrađenim poslom s naše strane, novim projektima ali i samom reakcijom ljudi, jer je galerija ovog tipa stvarno nešto novo i drugačije.


4. S obzirom na Vašu zavidnu biografiju i iskustvo, da li ono može da Vam pomogne da ocijenite cjelokupnu ideju projekta i kakve reakcije očekujete od februara?

Kao što rekoh, veoma dobra prilika za mlade arhitekte da se ostvare kroz zanimljiv koncept galerije; ne sumnjam da će i naši klijenti, posjetioci i firme sa kojima sarađujemo imati velikog interesa za učešće, svako na svoj način i da ćemo uspjeti izvesti zamišljenu ideju u potpunosti.

Od februara zaista svi očekujemo dosta, budući da ulazimo ˝na velika vrata˝ u jedno novo iskustvo kroz koje ćemo se potruditi da kroz mnoštvo detalja, boja, mirisa i zvuka, život zaista učinimo ljepšim, jer to i jeste naš slogan, naš cilj.


5. Kao voditeljica galerije Bela Vida i koordinator Stručnih arhitektonskih savjeta u okviru Enterijer.ba, kako izgleda jedan Vaš radni dan i koja su Vaša zaduženja?

Kakav dan će biti, to se zna tek kada on počne (smijeh). Neke standardne obaveze jesu prije svega pobrinuti se da sve dobro izgleda; da zajedno sa kolegama učinimo prostor što kvalitetnijim i udobnijim za posjetioce; sam odnos sa klijentima, uključujući i firme s kojima sarađujemo i same posjetioce. Naravno, neizostavan i najzanimljiviji dio jeste osmišljavanje postavke i kompletnog izgleda galerije koji će se mijenjati iz mjeseca u mjesec, prema različitim temama.

Pored izložbenog dijela, galerija obuhvata i projektantski dio, tako da su tu i različiti projekti vezani za enterijere i dizajn.

Budući da se u sklopu portala Enterijer.ba nalazi i rubrika za stručno savjetovanje, moja dužnost jeste i koordinacija između posjetilaca i dvadesetak arhitekata-saradnika.



6. Pisali ste rubriku o poznatim arhitektama svijeta i njihovom radu; ko je na Vas ostavio poseban stvaralački utjecaj i koga lično cijenite iz ove oblasti?

Mišljenja sam da svaka faza u historiji arhitekture sa sobom nosi i određeni kvalitet koji možemo izdvojiti i naučiti nešto iz njega. Upravo ta činjenica da ˝učeći˝ od prošlosti možemo ˝graditi˝ budućnost, jeste osnova za uspješna ostvarenja u arhitekturi.

Prema tome iz svakog perioda bi se moglo izdvojiti nekoliko značajnih arhitekata, iz čijeg rada se može dosta naučiti. Arhitekta koji se, po mom mišljenju, na neki način ˝izdvojio˝ i učinio prekretnicu u arhitekturi svoga vremena jeste svakako Frank Lloyd Wright, čiju Fallingwater ili Kuću na vodopadu i danas mnogi koriste kao inspiraciju. Ravne linije, razigrana forma i kombinacija prirodnih materijala, betona i stakla zadržali su se kao uzor i danas i po meni je to početak onoga što danas nazivamo ˝savremena arhitektura˝

Frank O. Gehry sa svojom ˝skulpturalnom˝ arhitekturom, Santiago Calatrava sa gigantskim oblicima koji pomalo podsjećaju na ˝skelete dinosaura˝, Zaha Hadid sa uvijek i iznova neočekivanim kombinacijama organskih oblika, zatim tu su i neizostavni Kisho Kurokawa, Richard Meier, Eero Sarinen, Jean Nouvel, Shin Takamatsu, Pei Cobb Freed i mnogi drugi. U svojim djelima objedinili su nauku, tehnologiju i umjetnost, odnosno sve ono što arhitektura ustvari i jeste.

Svi oni, kao i mnogi drugi mogu poslužiti mladim arhitektima kao uzor, ali da bismo zaista učinili nešto svoje i drugačije, moramo se držati svog rada, talenta i iskustva i u njima imati samo uzore a ne raditi ˝kopije˝, što je danas, nažalost vrlo česta pojava.


7. Sa kojim arhitektom biste voljeli raditi? I na kojem projektu?

Mnogo je onih s kojima bi bila čast raditi i učiti od njih, ali mislim da je bitnije biti ˝zainteresovan˝, istraživati, posmatrati okolinu, ljude, građevine, tradicije i mnoge druge segmente života da bismo sve to spojili u svoje projektovanje, svoj dizajn i bili dobri.



8. Kako Vam trenutno izgleda dizajnerska scena u Sarajevu?

Ne bih sebi dozvolila previše komentara za druge, budući da i sama još moram da učim, ali sigurno se niko ne može pohvaliti trenutnom situacijom. Naravno sve je to odraz vremena i stanja države i svijeta generalno, ali nasreću uvijek postoje svijetli primjeri i ljudi koji svojim talentom i umijećem uspiju gotovo od ničega napraviti nešto i osvojiti prestižne nagrade.






9. Posjetioci Bela Vida Galerije moći će Vas sresti u Importanne centru; koje arhitektonske usluge ćete im nuditi i da li postoji nešto što biste posebno izdvojili kao novitet na našem tržištu?

Pored izložbenog dijela u kojem će posjetioci imati priliku vidjeti mnoštvo predmeta, materijala, opreme za enterijere različitih proizvođača ukomponovanih u jedinstveni enterijer, provesti ugodne trenutke u lijepom ambijentu, tu su svakako i studio za projektovanje i izvođenje enterijera.

Budući da će se u galeriji izlagati proizvodi što više različitih firmi iz regije i šire, te da će raditi samo stručne osobe, arhitekti, bitno je naglasiti da će njihov savjet i upućivanje na određenu firmu u skladu sa interesima, mnogima olakšati uređenje enterijera, a firmama-saradnicima direktno uputiti nove kupce. Sama ova ideja jeste novitet, a kroz razne detalje svaki mjesec na drugi način, pokušat ćemo uvijek dati nešto novo i zanimljivo.


10. Kao arhitekta dizajner, možete li nam reći koji je Vaš omiljeni stil uređenja?

Svakako je to moderni stil, minimalizam, kombinacija jednostavnih oblika kroz različite materijale, ali uvijek je interesantno uklopiti i neki tradicionalni, klasični ili potpuno neočekivani komad, ili suprotstaviti dva ˝nespojiva˝ materijala na neki drugačiji način, naravno poštujući ˝mjeru˝.





11. Šta preporučujete našim čitaocima kao trend za 2012. godinu i da li će nešto od toga moći da pronađu u Bela Vida Galeriji?

Kao trend 2012. svakako preporučujem Bela Vida Gallery i sve ono što će posjetioci u njoj moći vidjeti, osjetiti i doživjeti.

Bela Vida d.o.o. :: Tel. +387 (0)33 26 46 60 :: Fax +387 (0)33 26 46 61 :: Zmaja od Bosne 7-7a :: Sarajevo :: e: info@belavida.ba